Lesław T. Adamczyk
Śródziemnomorskie lato
“Śródziemnomorskie lato” Davida Shallecka i Erola Munuza to nie tylko książka o pasji podróżowania, gotowaniu i zgłebianiu kuchni europejskiej. To także opisy cudownych miejsc Lazurowego Wybrzeża, Korsyki, Sardynii i Costa Bella. Po książkę sięgnąłem z dużym wahaniem. Na początku nie byłem do końca pewien, z czym będę miał do czynienia. Czy będzie to przewodnik po Morzu Śródziemnym, może książka kucharska, czy też podróżnicza. Moje wątpliwości dość szybko zostały rozwiane. Głównym bohaterem jest amerykański kucharz. Na początku ma silne postanowienie zgłębienia tajników kuchni europejskiej, zwłaszcza śródziemnomorskiej.Pracuje w małych rodzinnych restauracjach, wyszukuje składniki swoich potraw na lokalnych targach. W końcu udaje się, jako szef kuchni, w podróż luksusowym jachtem po Morzu Śródziemnym. Pracodawca postawił przed nim jedno, za to dość trudne i specyficzne zadanie: podczas całej podróży dania przygotowywane dla całej załogi jachtu nie mogły się powtarzać, dodatkowo miały “korespondować” z odwiedzanymi okolicami. To jednak nie koniec wymagań. Dania mają być włoskie, jednak bez mięsa oraz makaronu. Dominować mają wszelkie owoce morza.
Sam musi zapewnić aprowizację, wyposażyć swoją kuchnię, zaspokoić gusta gości odwiedzających gospodarzy jachtu.
Dodatkowo musi wypełniać swoje obowiązki jako członek załogi, nie miną go ani wachty, ani zwijanie żagli. Jednak dla bohatera to wyzwanie nie było zbyt trudne. Wybrał się bowiem w rejs, aby doskonalić swoje umiejętności, by rozwijać swoją pasję, by znaleźć swoją własną, kulinarną drogę. Po drodze oczywiście nie uniknie pomyłek oraz potknięć. Naprawdę ciężko jest bowiem przygotować jedzenie dla stu gości oraz załogi, tylko ze składników, które samodzielnie znajdzie się na lokalnym targu.
Z całą pewnością “Śródziemnomorskie lato” nie jest książką o sielankowym rejsie i wykwintnym jedzeniu. Zobaczymy w niej bardzo ciężką pracę, poznamy tajniki planowania i logistyki oraz zobaczymy przemianę bohatera z uprzejmego Amerykanina we władczego “włoskiego” szefa kuchni. Jest on jednocześnie dalej uczynnym, kreatywnym i ambitnym człowiekiem. Wszystko zostało opisane z właściwą autorowi pasją i zamiłowaniem do detali. Urzekające są opisy wypraw bohatera na miejscowe targi, robienie zakupów czy rozmowy ze sprzedawcami i zwykłymi przechodniami. W książce znajdziemy również opisy odwiedzanych miast oraz ich zabytków.
“Śródziemnomorskie lato”
Tytuł oryginału: Mediterranean Summer
Autorzy : David Shalleck, Erol Munuz
Tłumaczenie: Sylwia Trzaska
Przedmowa: Mario Batali
Wydawnictwo Literackie
Kraków, kwiecień 2012
424 strony